– Stämningen var bra och det var kul. Vi har haft det på distans nu i några år och det var kul att ses igen, säger Oskar Skäremo, teologisk samordnare för Svenska kyrkans unga.
Diskussion om avkragnings-motionen
Det var runt 50 deltagare som samlades i Uppsala för att gå igenom och diskutera årets skörd av motioner till kyrkomötet. Diskussionerna var många och givande, säger Oskar Skäremo.
– Det var många frågor som var intressanta och spännande. Till exempel den om obehörighetsförklaring av präster som inte vill viga samkönade. Det var en spännande diskussion om den som pågick i ett par timmar.
Motionen som Oskar Skäremo syftar på är den skriven av bland andra Jesper Eneroth (S) som föreslår att präster som avstår från att viga samkönade par ska kunna avkragas på grund av diskriminering.
– De ungas kyrkomötet ser positivt på att alla ska känna sig välkomna och ska få bli vigda av en präst som vill viga dem. Det kan dock bli svårt i praktiken, om en präst bestämmer sig för att inte viga ett par, hur ska man kunna kontroller att det är på grund av att det är ett samkönat par eller att prästen anser att de här två borde inte vigas, säger Oskar Skäremo.
Stöttar uttalande mot omvändelse
I sitt svar på motionen skriver De ungas kyrkomötet att det vill ”efterlysa att verka för att en förändring där alla präster med glädje kan och vill viga alla.” Detta görs enligt de unga bäst genom dialog och utbildning.
Oskar Skäremo lyfter också motionen från Öppen kyrka om att kyrkomötet beslutar att uttala att Svenska kyrkan tar avstånd från all form av verksamhet som syftar till att ”bota” eller omprogrammera sexuell läggning och/eller könsidentitet. Den motionen ställde sig De ungas kyrkomöte bakom, men önskade ett förtydligande om vad ”all form av verksamhet” skulle innebära och frågar sig om det exempelvis också skulle innebära ett avståndstagande från syskonkyrkor som bedriver sådan verksamhet.
De ungas kyrkomöte hölls under lördagen och söndagen. Under måndagen träffade ungdomarna representanter för de olika nomineringsgrupperna för att berätta vad de kommit fram till.